Nieuws

5 Tips om efficiënt thuis te werken

Thuiswerken, door de verlengde maatregelen van het kabinet werken we langer thuis dan verwacht. Dat gooit roet in het eten voor onze dagelijkse werkroutine. Het rondje wandelen tijdens de pauze of op de fiets naar kantoor is uitgesteld tot nader order. Dat is wennen, want hoe zorg je nou voor een prettige thuiswerk routine?  Wij stelden 5 tips voor je op om prettig en efficiënt thuis te werken.

 

Tip 1. Creëer een aparte werkplek

Volgens arbeidspsycholoog Jan Machek is het belangrijk om een een aparte werkplek te creëren. H eb je geen thuiskantoor? Richt dan de keukentafel in als jouw nieuwe werkplek. Zo zorg je ervoor dat je geen werk meeneemt naar een (andere) plek waar je normaal gesproken ontspant.

Tip 2. Doe alsof je naar kantoor gaat

Maar liefst 10% van de thuiswerkende Nederlanders werkt vanuit bed of op de bank.  Arbotechnisch niet bepaald een droomscenario. Houdt vast aan je ‘normale werkroutine’. Dat betekent; sta ‘s ochtends op, kleed je aan en ga naar je  werkplek. Start je altijd op met een kop koffie en je mail? Doe dat nu ook, zo blijf je in je ritme.

Tip 3. Sta zeker één keer per uur op

Zet een wekker of gebruik een timer om ervoor te zorgen dat je genoeg pauze neemt. Breng deze pauze niet door achter je computer, maar doe wat oefeningen in je huiskamer of loop een blokje om. Waarom dit zo belangrijk is? Door af en toe op te staan en te bewegen, worden afvalstoffen goed afgevoerd en verstijven je spieren niet.  

Tip 4. Zoek je collega’s op (virtueel dan hé!)

Driekwart van de thuiswerkende Nederlanders gaf aan collega’s, en kletsen bij de koffieautomaat, het meest te missen. Goed nieuws! Dan kan nog steeds. Bel elkaar af en toe een keer op; ga samen al bellend wandelen of facetime met elkaar bij je eigen koffie apparaat. Zo blijven we virtueel in contact, wel zo gezellig toch!

Tip 5. Bewegen, bewegen, bewegen

De momenten dat je normaal gesproken een frisse neus haalt, doe je wanneer je naar kantoor fietst of een welverdiende wandeling maakt na de lunch. Houdt deze momenten erin. Ga even wandelen, doe tikkertje met de kids in de tuin of doe een korte workout. Zo kun je daarna weer fris aan de slag! 💪

Meer lezen over thuiswerken? Bekijk dan onze blog:

Deze kansen brengt thuiswerken met zich mee

Rapportage: de impact van de Coronacrisis op de ICT-sector