Nieuws

Psychologie versus IT-recruitment

Je studeert Economische Psychologie en kiest voor een carrière als IT Recruiter. Dat klinkt misschien niet direct als een logische stap. Toch bleek het voor onze collega Eva een goede match. Na haar studie aan de Tilburg Universiteit zette ze haar eerste stappen in het (IT) recruitment. Inmiddels is Eva verhuisd naar Nijmegen en werkt ze al ruim 2,5 jaar voor it-8 als Recruiter. Wij spraken haar over haar studie, enthousiasme voor recruitment en interesse in IT.

Psychologie en IT-recruitment

Tijdens de studie Economische Psychologie leerde Eva over hoe mensen keuzes maken en welke factoren en menselijke voorkeuren hierop van invloed zijn. Op welke manier ze haar kennis van psychologie ziet terugkomen in haar werk? “Een nieuwe baan is een belangrijke gebeurtenis. Vaak gaat dit samen met een verandering in het leven van een kandidaat, waardoor iemand toe is aan een andere baan. Dit kan een verandering van buitenaf zijn, zoals afstuderen, een reorganisatie of een verhuizing. Maar het kan ook een persoonlijke verandering zijn, bijvoorbeeld doordat je interesses verschuiven. Je werk neemt een aanzienlijk deel van je week in beslag, dus hier wil je graag een bewuste keuze in maken. Bij wat voor organisatie wil je werken? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? En vind je er voldoende uitdaging en een persoonlijke match?” Kandidaten helpen in dat proces heeft meer raakvlakken met psychologie dan je in de eerste instantie verwacht.

Affiniteit met ICT

De IT branche heeft (helaas) niet altijd een flitsend imago . Daar denkt Eva anders over. “Het is een markt die altijd in beweging is en zich richt op vernieuwing. Inhoudelijk leer ik iedere dag wel iets nieuws. Om de functies van onze opdrachtgevers goed te begrijpen moet je je in de materie verdiepen.” Een van de dingen waar je volgens Eva snel achter komt is dat IT verweven is in de volledige organisatie. “Onze opdrachtgevers zijn gebaat bij een goed functionerend IT team, dat kan zorgen voor digitalisering die aansluit op hun doelstellingen en bedrijfsprocessen.”

Het werkveld in IT

Dat het werkveld van IT’ers zich niet beperkt tot softwarebedrijven, dat wisten we. Maar het werkveld is nog veel breder dan dat. Bij it-8 kwam Eva in contact met organisaties binnen de voedsel- en maakindustrie, maar ook met spelers binnen de gezondheidszorg. “Als IT’er kun je bijna overal aan de slag, omdat IT in de meeste organisaties een (in)directe rol speelt”.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan binnen de IT? En wil je graag een keer kennis maken met Eva? Ze (06 - 45116097) vertelt je graag meer over haar werk als recruiter en mogelijk interessante vacatures voor jou. 

Benieuwd naar andere interviews met kandidaten en opdrachtgevers? Bekijk ook eens:

Interview met Frits van de Water, Talentmanager bij Isatis Health
Interview met Jack Vermeulen, Isatis Health als UX/UI Designer
Interview met Yvo Staal, programmeren Soluso