Nieuws

Waarom je soft skills trainen zo belangrijk is (ook als IT’er!)

De samenleving verandert in hoog tempo en daarmee ook het beroepenveld. Maar hoe zorgen we er nou voor dat we meebewegen in de veranderende wereld? “Door je soft skills te trainen. Soft skills maken het verschil tegenover hard skills, omdat hard skills steeds vaker geautomatiseerd worden.”aldus Marloes van Raaij - Specialist Innovatie bij CSU

Wat zijn soft skills? 

Soft skills, ook wel ‘people skills’ of ‘sociale vaardigheden’ genoemd, vertellen hoe jij met je werk én met anderen omgaat. Denk aan vaardigheden als leiderschapskwaliteiten, maar ook het vermogen om structureel te werken en of veerkrachtig om te gaan met tegenslagen. 

Het HR-vakblad Vacature peilde naar welke soft skills werkgevers het meeste waarderen wanneer ze kandidaten beoordelen. 

Soft skills vs. hard skills 

Soft skills onderscheiden jou van anderen doordat ze iets vertellen over jou als persoon. Hard skills bevatten de kennis en kunde die jij nodig hebt voor een baan, denk aan certificaten en diploma’s. De combinatie van beide maakt jou dus uniek.

Een voorbeeld; voor een IT’er is “programmeren” en belangrijke hard skill. Om een goed computerprogramma te schrijven moet de programmeur beschikken een analytische blik om het probleem inzichtelijk te maken en te verhelpen en moet het programma aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Onderliggend aan de hard skill “programmeren” zijn soft skills als probleemanalyse, aandacht voor detail en kwaliteitsgerichtheid dus van belang. 

Waarom zijn die soft skills zo belangrijk bij sollicitaties? 

Omdat jouw soft skills laten zien of er tussen jou en de organisatie een match bestaatZo kunnen soft skills aantonen of jij binnen een bepaald team past en onderscheiden ze jou van een andere sollicitant met dezelfde opleiding(en) en/of werkervaring. Stel, je solliciteert op een functie en binnen dat team heeft iedereen een sterk analytisch denkvermogen, dan kan juist iemand met een praktische aard daar goed tussen passen. 

Niet alleen voor de werkgever is het maken van een match op basis van soft skills interessant. Ook voor jezelf is dit belangrijk, want hoe beter de match tussen jou, de organisatie en het team, hoe lekkerder jij op je plek zit bij die organisatie.  

 

Vond je dit interessant? Bekijk ook: 

In gesprek met Jack Vermeulen over zijn ervaring met it-8

Frits van de Water vertelt over zijn werk als Talent Manager bij Isatis Health 

Wisselen van baan? De meest voorkomende vragen (en antwoorden) op een rijtje