Nieuws

Waarom je in IT-recruitment juist niet naar stereotypen zoekt

Vul een IT of ICT gerelateerde zoekterm in en Google verschaft een beeldbank aan foto’s van stereotype IT-personeel. Het beeld van de typische hyperintelligente nerd prijkt op je scherm. Wil je een succesvolle zoektocht naar een goede IT’er? Doe jezelf een plezier en stap af van vooroordelen en typische kenmerken. Leer je kandidaat (en wie weet jouw toekomstige collega) goed kennen. Maak een beschrijving van de ideale persoon voor deze functie met een candidate persona. Daarmee kijk je verder dan opleiding, vaardigheden en stereotype hobby’s waaraan je in eerste instantie denkt.

Maak kennis met ...

Joep. Joep is creatief en georganiseerd. Hij heeft een groepje vrienden en familie om hem heen die hij vertrouwt. Hij hecht waarde aan zijn vrijheid en is daarom op zoek naar ‘een baan in de buurt’. Een waar hij op de fiets naartoe kan. En waar hij de vrijheid heeft om thuis te werken als zijn privé situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld omdat er een monteur langskomt of hij ‘s avonds thuis wil doorwerken.

Kijk verder dan IT alleen

Interesse in IT? Dat heeft onze candidate persona zeker. En die oude computer die wij op zolder hebben staan? Daar kan hij wel wat mee. Maar wist je dat Joep ook wel in is voor een potje voetbal? Zijn buurman, met eenzelfde soort IT profiel, een enthousiaste wielrenner is? En zijn vriend Jos (met gelijkwaardig profiel) blij maakt met een avondje darten? Iedere kandidaat is uniek, dus niet alle kandidaten passen precies in het persona wat jij hebt opgesteld. Een candidate persona opstellen biedt een richtlijn en dwingt je verder te kijken dan het standaardbeeld alleen. Zo kun je de benodigde soft skills waardoor een kandidaat beter in het team en de organisatie past, gemakkelijker herkennen.

Vergeet de inhoud niet

Stereotypen zijn er niet zomaar. Als we er dan toch een willen volgen, dan is het dat de meeste IT’ers vaak goed voorbereid op gesprek komen. De markt heeft een overvloed aan aanbod voor hen, dus als ze op gesprek willen, betekent het dat er enige interesse bestaat. Ga serieus in gesprek en bespreek de inhoud. Want met welke systemen of software gaan ze werken? En wat wordt er verwacht op basis van innovaties? Als corporate recruiter merk je snel genoeg of je inhoudelijke kennis tekortkomt. School je bij of vraag simpelweg om uitleg. De meeste IT’ers leggen het je graag uit.

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk ook:

Waarom je soft skills trainen zo belangrijk is (ook als IT’er!)
Tekort aan IT’ers? Dit merk je ervan (en zo los je het op!) - korte termijn
Tekort aan IT’ers? Dit merk je ervan (en zo los je het op!) - middellange termijn
Tekort aan IT’ers? Dit merk je ervan (en zo los je het op!) - lange termijn