Nieuws

Wisselen van baan? De meest voorkomende vragen (en antwoorden) op een rijtje

In ons contact met kandidaten komen we dagelijks veel van deze twijfels en onzekerheden tegen. Daarom hebben we de voor meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

Ik weet niet zeker of ik wil wisselen van baan, wat moet ik doen?

Begin met kleine stapjes zoals het zoeken naar vacatures, het lezen van functieprofielen of bellen met een recruiter voor meer informatie over jouw mogelijkheden. Zo blijf je in beweging, maar hoef je geen grote beslissingen te maken als je nog niet weet wat je wilt.

Het zijn onzekere tijden, kan ik niet beter even wachten?

Er is goed nieuws als je werkzaam bent in de IT, want deze sector is verantwoordelijk voor diensten die tot de vitale processen behoren. Dat betekent dat jij hard nodig bent om Nederland draaiende te houden. Bedrijven staan dus nog steeds te springen om goede IT’ers en daarmee heb je een streepje voor.  

Wanneer is het verstandig om te wisselen van baan?

Waarom en wanneer je wisselt van baan is voor iedereen persoonlijk. In een interview met  De Volkskrant liet Vréneli Stadelmaier, directeur bij loopbaancoach bureau SheConsult, weten dat het goed is om af en toe eens over te stappen. ‘In het eerste jaar is alles nieuw, in het tweede jaar komt de verdieping en in de jaren daarna bouw je dat verder uit. Na zeven jaar leer je niet meer bij, je kent het kunstje. Als je dat prima vindt, kun je natuurlijk blijven zitten, maar voor je arbeidsmarktmobiliteit is dat niet goed.’

Waarom zou ik wisselen van baan?

Salaris blijkt nog steeds de voornaamste reden om te veranderen van baan volgens het NSO 2019. Het salaris argument wordt op de voet gevolgd door ‘meer uitdaging’, ‘betere arbeidsvoorwaarden’ en ‘meer persoonlijke ontwikkeling’. Maar zoals we hierboven al aangeven, waarom je wil wisselen van baan is voor iedereen persoonlijk.

Ben jij benieuwd geworden naar jouw mogelijkheden? Bekijk ons vacatureoverzicht of neem contact op met onze recruiters.

 

 

Vond je dit interessant? Bekijk ook: 

Welke impact heeft de Coronacrisis op de ICT-sector? Download het rapport!

Waarom je soft skills trainen zo belangrijk is (ook voor IT'ers!)

Thuiswerken: deze kansen brengt het met zich mee.